H A N D L Ó W K A ”  im. Stanisława Staszica w Jeleniej Górze 58 – 500 Jelenia Góra, ul. 1 Maja 39/41 tel. (075) 64-23-900; fax. (075) 64-23-915
IV edycja Konkursu Smaki Kresowe w kuchni polskiej
Strona główna
Oferta Szkoły
Patron
Dokumenty
Dziennik elektroniczny
Gastronomia
Biblioteka
Sport
Aktualności
Rekrutacja
Galeria
Handlówka
Kadra
Kontakt
Osiągnięcia
Egzamin
Facebook
Statut Szkoły

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

IV edycja Konkursu Smaki Kresowe w kuchni polskiej
Gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu

 

IV edycja Konkursu Smaki Kresowe w kuchni polskiej
Gratulacje dla wszystkich uczestników konkursu

Dnia 23 marca 2018 r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 im. Stanisława Staszica
w Jeleniej Górze odbyła się IV edycja konkursu Smaki kresowe w kuchni polskiej.
Celem konkursu było promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej i zachęcanie młodzieży do
doskonalenia swoich umiejętności, rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień.
Tematem przewodnim była Kresowa babka ziemniaczana.
Do konkursu przystąpiło pięć dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły z Jeleniej Góry,
Karpacza i Kamiennej Góry o profilu gastronomicznym.
Zmagania młodych kucharzy obserwowało jury składające się z szefów kuchni dolnośląskich
hoteli i restauracji, które było pod wrażeniem przygotowywanych potraw.
Potrawy, które przygotowali uczniowie były pyszne i kuszące, adepci sztuki kulinarnej łamali
smaki, łączyli ze sobą surowce owocowe i warzywne.
Uczniowie naszej szkoły przygotowywali się pod okiem opiekunów: Pani Anny Lisowskiej -
Damian Szczepaniak i Piotr Żuchowski oraz Pani Izabelli Kowalskiej – Aleksandra Kokorzycka
i Krzysztof Maciejewski.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody i pamiątkowe dyplomy.
Na koniec wszystkich zaproszono na degustacje dań konkursowych jak również oryginalnych
dań kuchni kresowej przygotowane przez członkinie Oddziału Jeleniogórskiego Towarzystwa
Miłośników Lwowa i Kresów Południowo – Wschodnich.

Daniel Pawłowicz. Copyright © 2008  Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 Wszelkie prawa zastrzeżone.